Minska ditt avtryck.
Intervjuer

Hur man kan minska företagets koldioxidavtryck.

I en värld där miljömedvetenhet blir allt viktigare, söker fler och fler företag sätt att minska sitt koldioxidavtryck. Men var börjar man? Och vilka steg kan man ta för att göra en verklig skillnad? Vi pratade med Pernilla Andersson, en expert på miljöredovisning och hållbarhet från gronbokforing.se, för att få insikt och praktiska råd om hur företag kan gå tillväga. Läs vidare för att få ta del av hennes kloka råd och inspiration för hur just ditt företag kan bli mer hållbart.

Introduktion till gronbokforing.se

Vad är gronbokforing.se och vad gör ni?

Pernilla: Gronbokforing.se är en plattform och konsulttjänst som hjälper företag att förstå och minska sin miljöpåverkan. Vi erbjuder allt från hållbarhetsredovisning och klimatkompensation till utbildning och rådgivning. Vårt mål är att göra det enklare för företag att genomföra konkreta och hållbara åtgärder.

Att komma igång med att minska koldioxidavtrycket

Vad är första steget för företag som vill minska sitt koldioxidavtryck?

Pernilla: Det första steget är alltid att mäta företagets nuvarande koldioxidavtryck. Du kan inte förbättra det du inte kan mäta! Vi hjälper företag att genomföra en carbon footprint-analys där vi kartlägger all direkt och indirekt utsläpp från verksamheten. Detta ger en klar bild av var de största miljöbovarna finns.

Identifiera och implementera effektiva åtgärder

Vilka är de mest effektiva åtgärderna företag kan ta för att minska sina utsläpp?

Pernilla: Det beror mycket på verksamhetens natur, men vanligtvis inkluderar de mest effektiva åtgärderna att optimera energianvändningen, byta till förnybar energi, digitalisering av processer och minska resandet. Enkla saker som att byta ut gammal belysning till LED-lampor kan också göra stor skillnad.

Hur kan digitalisering bidra till att minska utsläppen?

Pernilla: Digitalisering kan verkligen revolutionera sättet vi arbetar på. Till exempel kan digitala möten minska behovet av tjänsteresor, vilket är en stor post i många företags koldioxidavtryck. Automation av processer kan också minska resursförbrukningen och effektivisera produktionen, vilket leder till lägre utsläpp.

Vikten av hållbarhetsredovisning

Varför är hållbarhetsredovisning viktig för företag?

Pernilla: Hållbarhetsredovisning är viktig eftersom det tvingar företag att utvärdera sin miljöpåverkan regelbundet. Detta skapar transparens och ansvarstagande, både internt och gentemot kunder samt investerare. Dessutom kan det ge konkurrensfördelar; många konsumenter föredrar att handla från företag som tar hållbarhet på allvar.

Kan du ge exempel på hur en hållbarhetsredovisning kan se ut?

Pernilla: Absolut. En hållbarhetsredovisning består oftast av en sammanfattning av företagets miljöpåverkan under en viss tid och de åtgärder som har vidtagits för att minska denna påverkan. Det kan inkludera allt från energiförbrukning och utsläpp till vattenanvändning och avfallshantering. Vi använder ofta GRI (Global Reporting Initiative) standarder som en ram för rapporteringen.

Engagera medarbetare i hållbarhetsarbetet

företag som vill minska sitt koldioxidavtryck

Hur kan företag få sina medarbetare att engagera sig i hållbarhetsarbetet?

Pernilla: Att engagera medarbetarna är avgörande för att lyckas med hållbarhetsarbetet. Det handlar om att utbilda och inspirera dem. En tydlig och kommunikativ ledning som visar sitt engagemang är också viktigt. Att ha interna miljöambassadörer och regelbundna utbildningstillfällen kan hjälpa till att hålla frågan levande i allas medvetande.

Vilka exempel på företag som lyckats engagera sina medarbetare kan du dela med dig av?

Pernilla: Ett bra exempel är ett teknologiföretag vi arbetade med, som startade en ”Grön vecka” där hela företaget ägnade sig åt hållbarhetsinriktade aktiviteter. De hade workshops, tävlingar och föreläsningar. Detta resulterade i att de hittade flera nya sätt att minska sin energianvändning samt att många anställda började tänka mer hållbart även i sin vardag.

Följ upp och förbättra

Hur kan företag säkerställa att de fortsätter att förbättra sitt miljöarbete över tid?

Pernilla: Uppföljning är nyckeln. Genom regelbundna revisioner och uppdateringar av hållbarhetsmål kan företag säkerställa att de inte tappar fart. Att implementera ett system för kontinuerlig förbättring, som till exempel ISO 14001, kan också vara mycket hjälpsamt. Det ger en strukturerad metod för att arbeta systematiskt med miljöfrågor.

Vilka verktyg rekommenderar du för att följa upp och mäta framstegen?

Pernilla: Vi använder ofta verktyg som Ecochain och SECR för att mäta och analysera koldioxidutsläpp. För företag som vill ha mer skräddarsydda lösningar kan vi erbjuda specialutvecklade verktyg och plattformar som anpassas efter företagets unika behov och mål.

Slutsats och framtidsperspektiv

Vad ser du som framtiden för företags hållbarhetsarbete?

Pernilla: Jag tror att hållbarhetsarbetet bara kommer att bli viktigare. Med ökat tryck från konsumenter, investerare och myndigheter kommer företag inte ha något annat val än att bli mer hållbara. Teknologiska framsteg och innovativa lösningar kommer att erbjuda nya möjligheter att minska utsläppen, och vi kommer säkerligen se fler företag ta ledningen i denna omställning.

Har du något sista råd till företag som vill börja sitt hållbarhetsarbete idag?

Pernilla: Mitt råd är att börja nu, även om du bara kan göra små förändringar till att börja med. Skapa en tydlig plan och sätt upp realistiska mål. Involvera hela teamet och var inte rädd för att söka experthjälp om det behövs. Varje steg räknas, och över tid kan små förändringar leda till stora resultat.

Att minska företagets koldioxidavtryck är en resa, men med rätt kunskap och engagemang kan alla företag ta betydelsefulla steg mot en grönare framtid. Tack, Pernilla, för att du delade med dig av din expertis och inspirerande exempel. Det är uppenbart att hållbarhetsarbete inte bara är nödvändigt utan också möjligt för alla företag – stora som små.

Kommentarer inaktiverade för Hur man kan minska företagets koldioxidavtryck.