Barnsäng

För de flesta bebisar är det helt klart så att de tillbringar merparten av sin tid i sängen de sover i, så att denna barnsäng, som du lägger din bebis i, är säker är av yttersta vikt. Dessutom kan barnsängar avsedda för bebisar faktiskt användas under en betydligt längre period än vad man kanske tror innan man får barn själv, så det är även viktigt att man gör ett bra val materialmässigt och konstruktionsmässigt, så att man slipper byta ut barnsängen man köper till sin bebis i förtid, dvs. innan det är dags för barnet att sova i en vanlig barnsäng, i regel vid två eller tre års ålder.

För att du ska lyckas hitta en barnsäng för din bebis som uppfyller båda dessa krav, kommer här några smarta köpråd gällande just barnsängar till bebisar:

Köp helst en barnsäng till bebis från ett känt märke eller en känd tillverkare

I regel får du då bättre kvalitet än om du köper ett lågprisalternativ som är att anses som märkeslöst, så att säga. Dessutom är de stora aktörerna på marknaden mer noga med att följa alla säkerhetsföreskrifter än de mindre kända tillverkarna, då de har mer att förlora om det kommer ut att deras barnsängar inte är helt säkra.

Kolla alltid så att barnsängen är säkerhetsmärkt

Fint väder.

Då kan du nämligen känna dig säker på att en utomstående part testat sängen på olika vis, för att säkerställa att den uppfyller alla säkerhetskrav som finns idag. Säkerhetsmärkningen bör följa europeisk standard.

Köp en madrass från samma tillverkare eller en barnsäng i standardmått

Att madrassen man lägger i barnsängen inte passar ihop med den är nämligen också en stor säkerhetsrisk, framför allt om madrassen är lite för liten. Du bör därför även lägga ned lite möda på att vara säker på att madrassen du köper och sängen du väljer funkar perfekt ihop.

Tunga och robusta barnsängar är bäst

Både ur kvalitetssynpunkt, samt ur säkerhetssynpunkt, eftersom de har en tendens att vara mindre rangliga och därför löper mindre risk att braka ihop. Dock är det även viktigt att titta på konstruktionen för att ta reda på hur stabil en viss barnsäng är, men även genom att satsa på ett bra material, av det lite tyngre slaget, kommer man ofta långt. Äkta trä brukar vara det bästa materialvalet för de flesta, och även det material som åldras allra snyggast, som ett litet tips.