Termen ”Black Friday” har sitt ursprung i Philadelphia, USA, på 1960-talet. Det var en beskrivning som polisen använde för att beskriva den tunga trafik och upprörda människor dagen efter Thanksgiving, då butikerna vanligtvis inledde sina gryningar till julhandelssäsongen.

En ny betydelse

Begreppet fick en mer positiv klang på 1980-talet, då återförsäljare försökte lansera en rosigare tolkning. De framhävde att Black Friday var dagen de gick från ”rött” (förlust) till ”svart” (vinst) tack vare alla de köp som gjordes inför julhandeln.

Black Friday idag

Idag är Black Friday känt som den största shoppingdagen på året, med återförsäljare som erbjuder enorma rabatter och erbjudanden. Tack vare e-handelns framsteg har fenomenet spridits över hela världen och blivit ett globalt shoppingevenemang.

Även om shopping verkligen är en stor del av Black Friday återspeglar begreppet också de förändringar som konsumtionen har genomgått över årtionderna. Det visar hur moderna shoppingtrender har utvecklats, från de tidiga dagarna med butiksshopping till dagens e-handel.

black friday

Globalisation och e-handel

Black Friday blev populär i Sverige tack vare globalisering och tillväxt av e-handel. Med tillgång till internet kan kunderna nu sömlöst handla från begivenheter över hela världen, inklusive Black Friday. Återförsäljare i Sverige har anpassat sig till denna trend och gör nu denna dag till en stor försäljningsdag.

Lockande rabatter

Det är knappast någonting som lockar konsumenter mer än möjligheten till att spara pengar. Rabatterna under Black Friday är ofta mycket generösa, och ger kunderna möjlighet att köpa dyrare produkter till mindre kostnad, samt påbörja julhandeln utan att tömma plånboken.

Medieexponering

Medier spelar en stor roll i att förstärka betydelsen av Black Friday. Förväntningarna skruvas upp i veckor i förväg med reklam och nyhetssändningar, vilket bidrar till att hela begivenheten framhävs.

Framväxten av Cyber ​​Monday

Framväxten av Cyber ​​Monday, den första måndagen efter Thanksgiving som främjar onlineförsäljning, har också hjälpt till att ge Black Friday ytterligare exponering och popularitet i Sverige.

Överlag är Black Fridays tillväxt och popularitet i Sverige en följd av ändrade shoppingvanor, e-handelns tillväxt och ständig medieexponering. Det har blivit ett stort evenemang i detaljhandelskalendern ses nu som starten på julhandeln.