Sängbord

När man inreder ett sovrum är det viktigt att alla detaljer stämmer bra överens med varandra. Att “det är detaljerna som gör helheten” har vi hört innan och det är alldeles riktigt. Om en enda möbel sticker ut på ett negativt sätt kan det förstöra helhetsperspektivet, samtidigt som en möbel som finner sig bra ihop med resten av möblemanget bidrar till ett genuint och mysigt sovrum. Ett nattduksbord är en av dessa detaljer som både kan tillföra mycket till, och förstöra, helhetsintrycket. Att välja ett nattduksbord som passar bra ihop med både säng och övriga sovrumsdetaljer är av yttersta vikt. Inte nog med att nattduksbordet bidrar till sovrummets estetik, det bidrar även med funktioner av väsentlig vikt. T.ex. är det en bra plats att ha väckarklockan på. Om nattduksbordet har en låda (eller fler) kan man bevara sina viktigaste ägodelar där. Det är även en bra plats för att stationera en läslampa och lägga av den bok man just nu är så inne i och läser.

 

Viktigt att tänka på

Viktiga detaljer att ta i beaktning när du väljer nattduksbord är form, färg, storlek och material. Vad gäller färg är det viktigt att den inte skär sig med sovrummets allmänna färgtema. Om sovrummet följer ett visst tema, låt säga vit/svart/röd, kan det vara förödande att blanda in en färgkombination som t.ex. grön/orange/brun. Om sovrummet inte följer ett särskilt färgtema kan det ändå vara viktigt att utgå från de färger som finns att hitta i sovrummet. Vad gäller formen är det av väsentlig vikt att den inte skiljer sig alltför mycket frön övriga möbler. Om t.ex. sängbordet har en mer avrundad form i ett sovrum där övriga möbler har en mer strikt, rak form kan det ge ett osymmetriskt intryck. Så behöver dock inte alltid vara fallet då olika former även kan komplettera varandra bra. Gäller bara att vara konsekvent med vilka former man väljer att sovrummet ska innehålla. Storleken har också betydelse då det är bra om de kompletterar sängen de står bredvid. Om nattduksborden är för höga ser sängen låg ut. Om de är för korta ser sängen genast orimligt hög ut.

Fina sängbord
 

Däremot om nattduksborden är i jämnhöjd med sängen ser de inte bara ut att passa in bra, de gör även att sängen ser mer komplett ut. Nattduksbord som kompletterar sängen ger ett positivt intryck för den som vilar ögonen på det. Vilket material det ska vara utav är upp till var och en. Antingen väljer man material utefter vad som passar in med resten av möblemanget och inredningen, eller så väljer man material utefter vilken kvalité man eftersöker. Dessa två behöver dock inte gå emot varandra. Det kan vara att man hittar ett material som är både stabilt och rent estetiskt passar ihop med resten av sovrummet. Om nattduksbordet ska ha annan färg än sin naturliga (dvs vara målad) kan det klart vara värt att söka efter ett nattduksbord som samtidigt har bra kvalité och inte överstiger den budget man har satt för sig själv.