Vinställ

Om du gillar viner, är ett vinställ en mycket bra investering, eftersom det dels skyddar dina viner på flera olika sätt som kan vara svåra att åstadkomma annars, men även för att det faktiskt kan vara en mycket snygg inredningsdetalj i många kök och hem. Eftersom det dock finns väldigt många olika vinställ att välja mellan, tycker en del dock att det är svårt att veta vilket vinställ som egentligen är det bästa och mest lämpliga för en själv. Just för att hjälpa alla som har dessa funderingar har vi här satt ihop en kort guide till saker man bör tänka på när man gör ett sådant val, för att vinstället ska vara det optimala för en själv:

Se till så att vinet hålls i rätt ställning

Hur konstigt det än kan låta, finns det nämligen en del vinställ där vinet inte hamnar i rätt ställning, för att vinet ska hålla så länge som möjligt. Det man ska leta efter när man skaffar ett vinställ är därför horisontella vinställ, eftersom dessa gör att vinerna som finns i dem hamnar i exakt rätt ställning. Skaffar man t.ex. vertikala vinställ, finns risken för att korkarna torkar ut i förtid, vilket i sin tur kan göra att luft kommer in i vinflaskan, och att vinet därmed blir förstört. Så köp aldrig någon annan variant än ett horisontellt vinställ, för vinernas skull!

Vinställ

Välj rätt storlek

Det finns nämligen massvis med storlekar att välja mellan, men vad som är den bästa storleken för just dig beror förstås på en rad olika faktorer, som t.ex:

–       Hur många viner du har idag

–       Hur många viner du tror att du kommer att ha framöver

–       Hur hög rotation du har på vinerna

–       Om du har någon annanstans att förvara viner eller inte

Det är därför svårt att ge någon generell rekommendation gällande vad det bästa valet är, utan du måste själv fundera på dessa faktorer för att komma fram till ett beslut gällande detta. Vad vi dock kan rekommendera de flesta att göra är att komma ihåg att välja ett lite större vinställ än vad man behöver idag åtminstone, så att man även har plats för nya inköp.

Välj ett bra material

Dessa ställ kan nämligen tillverkas i alla möjliga material, men alla av dem åldras inte lika snyggt. Den som tänkt ha vinstället man skaffar under många år bör därför lägga lite tid på att klura ut vilket det optimala materialet skulle kunna vara. Trä och metaller är t.ex. populära val, men det finns även andra material som man kan välja om man vill.