Sängar – att tänka på när du köper en säng

Den som har en dålig säng och madrass kan gå miste om väldigt mycket sömn under en livstid, flera år till och med, vilket gör att detta är en möbel som det verkligen lönar sig att lägga lite tid på att välja ut. En bra säng gör nämligen att du sover bättre, vaknar mer sällan mitt i natten och slipper lida av rygg-, nackont och andra krämpor som beror på din säng lika ofta.

Eftersom de flesta i Sverige dock inte lagt särskilt mycket energi på att välja en vettig säng, är de flesta inte så duktiga på att välja ut de bästa sängarna. För att göra detta lite lättare för dig, har vi därför här samlat ihop några tips gällande vad det kan vara bra att tänka på när man ska välja en säng till hemmet:

Provligg gärna sängen

Och madrassen som kan vara aktuell för den, så klart. Har man denna möjlighet, är detta nämligen ett av de allra bästa sätten att ta reda på hur väl sängen ifråga passar en. När du provligger sängen bör du tänka på saker som:

–       Vad du tycker om sängens bredd

–       Vad du tycker om sängens längd

–       Om sängen knakar eller låter när du rör dig i den

–       Hur stabil sängen känns

Lägg dig gärna i alla de positioner du brukar sova, läsa eller vila i, i din nuvarande säng, för att se om du känner någon skillnad då.

Sängar

Provligg och granska dock inte sängen ensam

Är ni två som ska sova i sängen, exempelvis, är det viktigt att ni båda gillar sängen ni skaffar, så se och provligg i så fall sängar tillsammans. Och den som ska sova i sängen ensam kan också ha nytta av en ”andra åsikt” från någon utomstående många gånger, i varje fall om man har någon i sin närhet som har viss kunskap om sängar som man kan rådfråga.

Bestäm dig för vilken madrasshårdhet eller mjukhet som passar dig

Olika sängar kan nämligen passa olika väl för olika hårda och mjuka madrasser. Den som vill ha en mycket hård madrass kan därför behöva välja en annan säng än den som tänkt sig en mjukare variant. Har du ingen preferens gällande detta, provligg gärna några olika madrasser för att se vad du föredrar innan du väljer ut en säng.

Snåla inte allt för mycket

Med tanke på hur mycket tid man spenderar i sin säng, i jämförelse med de flesta andra möbler man har, är det faktiskt vettigt att spendera lite mer på både sängen och madrassen man skaffar. Försök därför att köpa så bra kvalitet som du bara har möjlighet till, då detta kommer att göra att du kan ha din säng längre, i gott skick och utan skavanker, vilket förstås är något de flesta efterfrågar.

Välj en säng i en stil du gillar

Enligt utsago så finns det nämligen sängar i de flesta stilar att välja mellan, så vare sig man föredrar den moderna stilen, den romantiska stilen, den lite mer gammaldags stilen eller någon annan specifik inredningsstil, bör man kunna hitta en säng i just den stil man gillar. Och är sängen väldigt snygg, har detta den fördelen att man nästan inte behöver hitta någon annan möbel att ställa i sovrummet, om man inte nödvändigtvis vill det, då en väldigt snygg säng kan fungera som ett tillräckligt blickfång i sig.

Ska du köpa fler sovrumsmöbler samtidigt, titta gärna på hela set

Detta gör att alla möblerna passar ihop med automatik, utan att du behöver tänka för mycket på det hela, och att hela rummet ser mer harmoniskt ut. Dessutom säljs färdiga set av de flesta möbelkedjor och butiker, så oavsett vilken prisklass man hamnar i, bör man kunna hitta något passande ganska lätt.

Har du begränsat med utrymme i sovrummet, titta på sängar med inbyggd förvaring

Det behöver inte röra sig om jättestora mängder förvaring, men att åtminstone kunna förvara de sängkläder man kommer att använda i sängen, samt möjligtvis någon kudde och ett täcke i sängens förvaringsutrymme underlättar väldigt mycket. Den som har väldigt ont om utrymme i sovrummet kan dock ofta även hitta sängar med ännu mer förvaringsutrymme många gånger.

Ofta betalar man lite extra för att ha inbyggd förvaring i sängen, men eftersom detta kan göra att man slipper köpa fler förvaringsmöbler separat, kan det ändå vara en vettig investering rent ekonomiskt att göra.

Fundera på vilket material som funkar bäst i ditt sovrum

Sängar tillverkas nämligen i många olika material, och vilket material som är bäst beror på en rad faktorer, som t.ex. vad de andra möblerna man har i sovrummet är gjorda av, hur hållbar man vill att sängen ska vara, samt hur mycket tid man vill lägga på att underhålla sängen.

Metall och trä av olika slag är vanligast som material, men för den som absolut inte vill ha något av detta, kan det även gå att hitta alternativa material. Tänk dock på att just metaller och trä ofta används för detta ändamål av en anledning, det är nämligen otroligt lämpliga material för just detta, och gillar man inte ”rena” metaller och trä, kan både metaller och trä målas, betsas och behandlas på många olika sätt, för att se annorlunda ut.